Dino Kramar – Intervju

Dino Kramar – Intervju

U zadnje vrijeme često se govori o novim licima, modelima koji obećavaju i imaju potencijala malo uzburkati strasti na našem i inozemnom tržištu. Jedan od njih je svakako i Dino Kramar. Dino je model s kratkim stažom, ali sa već sada zanimljivim iskustvom i super fotkama. On je definitivno jedan od onih koji imaju potencijala i koji mogu puno više.

Do sada smo surađivali dva puta, oba puta za našu voljenu prijateljicu Romanu Tralić Petrinec, koja je iznimno nadarena vizažistica s kojom surađujem na gotovo svakom shootingu. Tako je bilo i ovaj put, a kako je bilo, imat ćete priliku vidjeti u fotkama koje slijede, no prije toga, napravili smo mali intervju s Dinom, jer ovdje, u ovom članku je ipak on taj oko kojega se sve vrti. U Dininom booku  nedostaju neke fotografije, a to su polaroidi koje će vjerujem ubrzo napraviti, a nedostaje i kompozitna kartica kojom se danas ipak model lakše i jednostavnije približi i predstavi potencijalnim klijentima.

Intervju smo organizirali kako bismo pomogli onim modelima koji tek počinju svoju karijeru, ali i da bismo prezentirali Dinu i njegovu karijeru, njegove poglede i sve ono kroz što je prošao i kako je počeo. Pa krenimo…

comp-card

JA: Pozdrav Dino, možeš nam se molim te predstaviti?
DINO: zovem se Dino Kramar, dolazim iz Belišća, malog grada pored Osijeka. Trenutno živim, studiram i radim u Zagrebu. Student sam treće godine fakulteta prometnih znanosti. Rođen sam 07.01.1993 u Osijeku. Uz posao i fakultet, hobi mi je modeling i teretana što obožavam.

JA: Kako si se počeo baviti modelingom?
DINO: Modelingom sam se počeo baviti prije 4 mjeseca na nagovor moga velikog prijatelja, fotografa i novinara Glasa Slavonije Slobodana Kadića. Slobodan me nagovorio da napravimo par fotki čisto iz znatiželje, da vidimo kako će sve ispasti. Poslije tih fotki ljudima se svidio naš rad i tako su krenuli pozivi. Tako je sve počelo, iz znatiželje.

JA: Što tvoji prijatelji kažu kad im kažeš da se baviš modelingom?
DINO: Kada prijateljima kažem da se bavim modelingom uvijek nakon toga kreće more pitanja: Kako sam se počeo baviti s time?, Kako to sve funkcionira?, Kakva je atmosfera na fotkanjima?, Kako se dogovaramo oko suradnje?, Da li nosim svoju odjeću ili odjeću dizajnera?, Da li fotografi kontaktiraju mene ili ja njih?, Kako se kreću cijene honorara? Itd. Uglavnom me podržavaju i sretni su zbog toga kako sam u kratko vrijeme napravio toliko puno posla i s kakvim sam profesionalcima surađivao.

JA: Vidiš li sebe i u manekenskim vodama?
DINO: Volio bih se vidjeti u manekenskim vodama, iako ne znam koliko je to realno zbog moje visine, niži sam par centimetara od zadane visine za manekene. Imao sam ponuda od dizajnera za Cro-A-Porter ali eto visina me kočila. Ali tko zna, možda jednom i budem nosio neku reviju, volio bih i to probati.

JA: Imaš li agenciju iza sebe koja brine o tvojoj karijeri i kakav je tvoj stav o agencijama, agentima općenito? Brinu li dovoljno o muškim modelima u Hrvatskoj?
DINO: Što se tiče agencija nemam nikoga tko stoji iza mene i moje dosadašnje karijere. Sve što sam ostvario do sada, ostvario sam svojim radom. Općenito stav o agencijama mi je pozitivan što se tiče inozemstva jer daje neku sigurnost i zaštitu modelima, brinu se dobro o njima i cijene njihov rad. Nažalost danas se uzima puno modela u agencije i ne posvećuje im se dovoljna pažnja koju dobivaju modeli u inozemstvu. Kao što svi znaju u Hrvatskoj modeling nije na visokoj razini pa tako i muški modeli nemaju bas puno posla, svi mi tražimo izlaz u inozemstvo gdje je bavljenje modom u smislu modela ipak na višem nivou u odnosu na lijepu našu. To je i razumljivo, jer ipak je Hrvatska malo tržište.

JA: Može li se živjeti od modelinga u Hrvatskoj?
DINO: Kao što sam i naveo već, modeling u Hrvatskoj nije na visokoj razini tako da se ne može baš živjeti od tog posla. Uz posao kao dodatna zarada dobro dođe.

JA: Jesu li muški modeli spram žena u sjeni, onako, pomalo diskriminirani?
DINO: Muškarci su manje zastupljeni i samim time je položaj muških modela pao u sjenu ženskih modela. Nažalost danas svaka jača kampanja uzima poznate glumce i sportaše kao svoja zaštitna lica te modeli ne dobivaju baš često takve prilike.

JA: Kakvi su tvoji planovi u budućnosti? Vidiš li se kao model negdje u inozemstvu?
DINO: U budućnosti treba još ići dalje i nastavit ću jer imam dosta ponuda kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Uskoro ću opet napraviti suradnju s Šimom Eškinjom, Anom Prezec za 24 sata, index.hr, kampanju za sunčane naočale, isto tako, dobio sam poziv iz Švicarske za odraditi par snimanja i mnoge druge stvari ali o tome ćemo nešto kasnije kad se bude više znalo. Što se tiče inozemstva, vrlo rado bih otišao negdje izvan Hrvatske gdje je bolja situacija sto se tiče modelinga i gdje se više cijene muški modeli.

JA: Postoji li neki dizajner čije bi kreacije baš posebno htio nositi, raditi kampanju i sl.?
DINO: Jako bih volio biti model za donje rublje  Calvin Klein, te dizajnerskoj kući Dolce & Gabbana. Njihov rad pratim i sviđa mi se. Isto tako, želje su mi snimati kampanje za poznate marke sunčanih naočala, Ray Ban, Police … Naravno, to su želje svakog modela i svi manje-više maštamo o tome.

JA: Možeš li nekog fotografa posebno istaknuti koji je ostavio poseban dojam na tebe? Da ti je bilo ugodno raditi s njim?
DINO: Na mene i moj rad veliki utjecaj je ostavio poznati fotograf Šime Eškinja. On mi je pokazao kako to profesionalci rade i nakon toga mi je modeling postao puno lakši i zanimljiviji. Puno toga sam naučio od njega, a dao mi je i jasne smjernice kako bih se mogao i ubuduće razvijati. Stavovi, poze, ekspresije lica i mnoge druge stvari sada su mi puno jasnije i lakše mi je odraditi što fotograf želi od mene kao modela. S Šimom mi je bilo fantastično raditi, nemam nikakve primjedbe na njega kao čovjeka i na njegov rad. U suradnji s njim uvijek je opuštena atmosfera i u takvim uvjetima ugodno je raditi. Super mi je bilo surađivati i s Mariom i ekipom koja ga okružuje jer je sve tako jednostavno i ugodno. Oba puta osjetio sam trud i predanost cijele ekipe i sve je nekako na svom mjestu. Ekipa je opuštena i ozbiljna kad je to potrebno, a često i “neozbiljna” (čitaj: duhovita) kada se treba našaliti ili skinuti stres. Thumb Up for all!


Tags: , , ,

1 Komentar

Leave a reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.